Yleisiä kysymyksiä

Kysyvä ei tieltä eksy.


Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Esitä se meille.

Milloin hankkeenne toiminta on alkanut ja milloin se loppuu?

  • Hanke on alkanut syksyllä 2020 ja loppuu elokuussa 2023. Hankkeen päätoteuttaja on Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr.

Milloin voin aloittaa asiakkaana ja miten pitkään voin olla mukana hankkeen asiakkaana? Onko minun mahdollista osallistua useampaan ryhmään?

  • Hankkeen asiakastoiminta alkaa tammikuussa 2021. Tyypilliseksi asiakkuuden kestoksi on ajateltu 3-6 kk. Kesto määrittyy yksilöllisesti sen mukaan millaiseen toimintaan osallistut. Pääsääntöisesti osallistut yhteen ryhmätoiminnan kokonaisuuteen asiakkuutesi aikana.

Asun niin kaukana Oulun keskustasta, että pystyisin osallistumaan vain etänä toimintaanne, onko se mahdollista?

  • Yksilö- ja ryhmäohjaus onnistuu myös etänä, mikäli sinulla on käytössäsi älypuhelin tai vastaava laite mikrofoni- ja kuvayhteyksin. Kaikkia hyvinvointimittauksia ja kaikenlaista ryhmämuotoista toimintaa ei kuitenkaan ole mahdollista toteuttaa etänä.

Mitä tarkoittaa työelämän ulkopuolella oleva? Olen työkyvyttömyyseläkkeellä, voinko tulla asiakkaaksenne?

  • Kyllä, tervetuloa. Työelämän ulkopuolella olevalla tarkoitetaan lisäksi kuntoutustuella, sairauslomalla tai työttömän statuksella olevia henkilöitä. Voit osallistua hankkeeseen myös, jos olet työllistynyt osa-aikaisesti, mutta tavoitteesi olisi kokopäivätyö.

Miten suhtaudutte asiakkaaseen, jolla on mahdollisesti psykiatrinen diagnoosi tai tuki- ja liikuntaelinsairaus? Entäpä päihdeongelma? Voinko osallistua hankkeeseenne?

  • Mikäli sairautesi tai riippuvuutesi ovat hoitotasapainossa, diagnoosisi ja sairautesi eivät ole este asiakkuudelle. Hankkeen toiminta keskittyy puhtaasti elintapaohjaukseen, eikä meillä ole tarjota sairauksien hoitoa. Mikäli epäröit voimavarojesi riittävyyttä, ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Minulla on puutteita niin ravinnossa kuin liikunnassa, lisäksi inhoan kuntosalia, enkä edes tiedä, mistä aloittaa muutosta. Voitteko auttaa?

  • Jos todella haluat muutosta, voimme auttaa sinua pääsemään alkuun muutospolullasi. Muutos tapahtuu pienin askelin ja autamme sinua löytämään omat tavoitteesi sekä oikeat askelmerkit. Sinun kannattaisi todennäköisesti osallistua niin ryhmä- kuin yksilömuotoiseen ohjaukseen, ja alkuun katsoisimme ravitsemuspuolta kuntoon. Meillä ei ole "kuntosalipakkoa", mutta kannustamme kovasti lihasvoimaharjoitteluun. Mielen olisi hyvä olla avoinna kaikelle naisen hyvinvointia tukevalle toiminnalle.

Tiedän kyllä, mitä pitäisi tehdä oman hyvinvoinnin eteen, mutta motivaatio on täysin kateissa. Miten pääsisin alkuun?

  • Kannustamme sinua ehdottomasti osallistumaan seuraavaan ryhmäämme ja etsimään toisten ryhmäläisten sekä meidän ohjaajien tuella motivaatiosi kipinää. Voimme yksilötapaamisissa pohtia myös syvällisimpiä syitä motivaation puutteelle ja auttaa sinua löytämään sisäinen, pysyvä motivaatiosi.

Syömiseni on niin retuperällä, että olen alkanut epäilemään jopa syömishäiriötä itselläni. Liikun kohtuullisesti, mutta syön epäsäännöllisesti ja usein ahmin liikaakin. Haluaisin saada tilanteeni tasapainoon, osaisitteko olla avuksi?

  • Ravitsemus on hyvinvoinnin kivijalka. Voisit hyötyä toiminnassamme mm. ruokapäiväkirjan pidosta ja sen pohjalta suunnittelisimme kanssasi terveellisemmän ateriarytmin ja -sisällön. Jos arvioimme, että hyötyisit tarkemmasta ravitsemuksellisesta konsultaatiosta, niin sellainen järjestyy ODL Liikuntaklinikan ravitsemusterapeutilta. 

Minua mietityttää hankeajan jälkeinen elämä ja miten hyvin pysyn muutoksen polulla. Onko teillä tähän vinkkejä tai neuvoja antaa?

  • Tavoitteena toki on, että elintapamuutokset vakiintuisivat vähitellen pysyviksi. Kohdallasi se voisi tarkoittaa, että niin ravitsemuksesi (ruokarytmi, ravinnon laatu) kuin nukkumisesi (arkirytmi, unen laatu) kohenevat ja lisäksi aktiivisuustasosi lisääntyy (esim. säännöllinen lenkkeily tai jokin muu uusi liikuntaharrastus). Tavoitteena on myös, että opit hyödyntämään Oulun kaupungin hyvinvointipalveluita. Kaikki hankkeessamme tuotettu materiaali jää myös vapaasti saataville ja hyödynnettäväksi. Muutoksen polulla pysymisessä auttaa se, että huomaat itse oman hyvinvointisi, toimintakykysi ja vireystilasi positiiviset muutokset. Tullessasi tietoiseksi näistä halunnet jatkaa samalla polulla, palaamatta vanhaan, muutosprosessin ruokkiessa itseään.

 


 

Milan Kolarovic
Projektityöntekijä
050 312 5747
nainen45(at)odl.fi
milan.kolarovic(at)odl.fi
Saija Tiiro-Tulppo
Projektityöntekijä
050 312 5748
nainen45(at)odl.fi
saija.tiiro-tulppo(at)odl.fi