Yleisiä kysymyksiä

"Kysyvä ei tieltä eksy"


Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Esitä se meille.

Milloin hankkeenne toiminta on alkanut ja milloin se loppuu?

  • Hanke on alkanut syksyllä 2020 ja loppuu elokuussa 2023. Hankkeen päätoteuttaja on Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr.

Milloin voin aloittaa asiakkaana? Miten pitkään voin olla mukana hankkeen asiakkaana? Onko minun mahdollista osallistua useampaan ryhmään?

  • Hankkeen asiakastoiminta alkoi tammikuussa 2021. Asiakkuuden kesto on n. 3-4 kk. Osallistut vain yhteen ryhmätoiminnan kokonaisuuteen asiakkuutesi aikana.

Asun kaukana Oulun keskustasta. Pystyisin osallistumaan vain etänä toimintaanne. Onko se mahdollista?

  • Yksilö- ja ryhmäohjaus onnistuu myös etäyhteydellä, jos sinulla on käytössäsi älypuhelin tai vastaava laite. Hyvinvointimittauksia ja kaikkea ryhmämuotoista toimintaa ei ole mahdollista toteuttaa etänä.

Mitä tarkoittaa työelämän ulkopuolella oleva? Olen työkyvyttömyyseläkkeellä, voinko tulla asiakkaaksenne?

  • Kyllä voit, jos työkyvyttömyytesi on määräaikainen ja tavoitteenasi on työelämään paluu. Työelämän ulkopuolella olevalla tarkoitetaan kuntoutustuella, sairauslomalla tai työttömänä olevia henkilöitä. Voit osallistua hankkeeseen myös, jos olet työllistynyt osa-aikaisesti, mutta tavoitteenasi on kokopäivätyö.

Miten suhtaudutte asiakkaaseen, jolla on mahdollisesti psykiatrinen diagnoosi tai tuki- ja liikuntaelinsairaus? Entäpä päihdeongelma? Voinko osallistua hankkeeseenne?

  • Diagnoosisi ja sairautesi eivät ole este asiakkuudelle jos ne ovat hoitotasapainossa. Hankkeen toiminta on puhtaasti elintapaohjausta. Meillä ole tarjota sairauksien hoitoa eikä tutkimuksia. Mikäli epäröit voimavarojesi riittävyyttä, ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Tarvitsen apua ravintoasioihin ja liikunnan harrastamiseen. Inhoan kuntosalia, enkä tiedä, miten parantaa arkea. Voitteko auttaa?

  • Jos todella haluat muutosta, voimme auttaa sinua pääsemään alkuun. Muutos tapahtuu pienin askelin. Autamme sinua löytämään omat tavoitteesi. Emme pakota ketään kuntosalille, mutta kannustamme kaikkia tekemään lihasvoimaharjoittelua.

Tiedän, mitä pitäisi tehdä oman hyvinvoinnin eteen, mutta motivaatio on täysin kateissa. Miten pääsisin alkuun?

  • Kannustamme sinua ehdottomasti osallistumaan toimintaamme. Toisten ryhmäläisten ja meidän ohjaajien tuella motivaation löytäminen voi olla helpompaa. Yksilötapaamisissa voimme miettiä syitä motivaation puutteelle ja auttaa sinua löytämään sisäinen motivaatiosi.

Olen alkanut epäilemään, voisiko minulla olla syömishäiriö. Liikun kohtuullisesti, mutta syön epäsäännöllisesti. Usein ahmin liikaa. Haluaisin saada tilanteeni tasapainoon. Osaisitteko olla avuksi?

  • Ravitsemus on hyvinvoinnin kivijalka. Voisit hyötyä toiminnassamme mm. ruokapäiväkirjan pitämisestä. Sen pohjalta suunnittelisimme kanssasi terveellisemmän ateriarytmin ja -sisällön. Voit hyötyä myös tarkemmasta ravitsemuksellisesta ohjauksesta. Sellainen järjestyy ODL Liikuntaklinikan ravitsemusterapeutilta. 

Minua mietityttää hankeajan jälkeinen elämä. Miten hyvin pystyn ylläpitämään hyviä valintoja. Onko teillä antaa tähän vinkkejä?

  • Tavoitteena on, että elintapamuutokset vakiintuisivat vähitellen pysyviksi. Ravitsemuksesi (ruokarytmi, ravinnon laatu) ja nukkumisesi (arkirytmi, unen laatu) kohenevat. Myös aktiivisuutesi lisääntyy (esim. säännöllinen lenkkeily tai jokin muu uusi liikuntaharrastus). Tavoitteena on, että opit hyödyntämään Oulun kaupungin hyvinvointi- ja liikuntapalveluita. Kaikki hankkeessamme tuotettu materiaali jää vapaasti saataville. Muutoksen ylläpitämisessä auttaa, kun huomaat itse oman hyvinvointisi, toimintakykysi ja vireystilasi parantuneen.

 

Milan Kolarovic
Projektityöntekijä
050 312 5747
nainen45(at)odl.fi
milan.kolarovic(at)odl.fi
Saija Tiiro-Tulppo
Projektityöntekijä
050 312 5748
nainen45(at)odl.fi
saija.tiiro-tulppo(at)odl.fi